60% ovoce, sklenička 230g
Z doma - na vlastní zahrádce vypěstovaných plodů minikiwi (Actinidia arguta), jsem ještě v den sběru domácím způsobem rozvařil džem bez konzervantů a zahušťovadel - pouze s cukrem (bez cukru to nejde = přirozená konzervace).
Minikiwi je příbuzná klasické aktinidie čínské - chlupatého kiwi (importovaného hlavně z N. Zélandu). Na rozdíl od něj Arguta nevymrzá a je možné ji u nás pěstovat ve volné půdě. Plody má sice mnohem menší, ale lysé, není nutné je loupat. Obsahují velmi vysoké množství vitamínu C - a co je důležité: v NEKYSELÉ formě. Sklízím je až v plné zralosti.
Džem má výraznou, neopakovatelnou chuť i barvu. Je vařený klasicky v širokém kastrolu, po rozvaření plněn do vyhřátých vysterilizovaných skleniček a chládnoucí dnem vzhůru.
Je vhodný jen tak k mlsání, na chleba, do jogurtů i jako exotická příloha k sýrům.
60% ovoce, sklenička 230g
Z doma - na vlastní zahrádce vypěstovaných plodů minikiwi (Actinidia arguta), jsem ještě v den sběru domácím způsobem rozvařil džem bez konzervantů a zahušťovadel - pouze s cukrem (bez cukru to nejde = přirozená konzervace).
Minikiwi je příbuzná klasické aktinidie čínské - chlupatého kiwi (importovaného hlavně z N.Zélandu). Na rozdíl od něj Arguta nevymrzá a je možné ji u nás pěstovat ve volné půdě. Plody má sice mnohem menší, ale lysé, není nutné je loupat. Obsahují velmi vysoké množství vitamínu C - a co je důležité: v NEKYSELÉ formě.
Protože ve stejnou dobu dozrává i rakytník, neodolal jsem a přidal jsem 10%tní podíl čerstvě natrhaných plodů. Džem tím získal nejenom vyšší obsah vit.C a dalších blahodárných ingrediencí, ale hlavně osvěžující nákyselnou příchuť, protože minikiwi samotné je překvapivě velmi(!) sladké. Rakytník jsem ponechal i s pecičkami, protože obsahují neméně blahodárný rakytníkový olej. Při jídle nevadí.
Džem má výraznou, neopakovatelnou chuť i barvu. Je vařený klasicky v širokém kastrolu, po rozvaření plněn do vyhřátých vysterilizovaných skleniček a chládnoucí dnem vzhůru.
Je vhodný jen tak k mlsání, na chleba, do jogurtů i jako exotická příloha k sýrům.
60% ovoce, sklenička 230g
Z doma - na vlastní zahrádce vypěstovaných plodů minikiwi (Actinidia arguta), jsem ještě v den sběru domácím způsobem rozvařil džem bez konzervantů a zahušťovadel - pouze s cukrem (bez cukru to nejde = přirozená konzervace).
Minikiwi je příbuzná klasické aktinidie čínské - chlupatého kiwi (importovaného hlavně z N. Zélandu). Na rozdíl od něj Arguta nevymrzá a je možné ji u nás pěstovat ve volné půdě. Plody má sice mnohem menší, ale lysé, není nutné je loupat. Obsahují velmi vysoké množství vitamínu C - a co je důležité: v NEKYSELÉ formě.
Protože jsem nedlouho před tím zakoupil originální mleté lusky z pravé indonéské vanilky, neodolal jsem a do jedné várky jsem trochu přidal. Džem tím získal velmi jemnou, "teplou" příchuť, která zaujme každého. Na naléhavé doporučení degustátorů jsem tedy uvařil pár dávek s teplou zimní příchutí
Džem má výraznou, neopakovatelnou chuť i barvu. Je vařený klasicky v širokém kastrolu, po rozvaření plněn do vyhřátých vysterilizovaných skleniček a chládnoucí dnem vzhůru.
Je vhodný jen tak k mlsání, na chleba, do jogurtů i jako exotická příloha k sýrům.
Ing.Luboslav Ringl, Vícov 184, mobil: +420 606 626 984, Email: info@marmeladovyjoe.cz.